Με τη φράση «υπάρχουν πράγματα που λέγονται δημόσια και πράγματα που είναι καλύτερα να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες» προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την εκκωφαντική σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο για την τουρκική προκλητικότητα.
Δείτε: Σιωπηλός και πειθήνιος Μητσοτάκης ενώπιον Μπάιντεν
Ούτε κατά τον σύντομο διάλογο, πριν τις συνομιλίες των δύο ηγετών κεκλεισμένων των θυρών, ούτε στην δεξίωση στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τα 201 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα για την Τουρκία.
Μάλιστα εντύπωση προκαλεί η διαρροή κυβερνητικών πηγών στην ΕΡΤ αλλά και σε άλλα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία, ο πρωθυπουργός «δεν επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων γιατί δεν ήθελε να μονοπωλήσει τη συζήτηση καθώς σκοπός της επίσκεψης ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας και το γεγονός ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, αξιοπιστίας και ασφάλειας στην περιοχή».
Χωρίς αναφορά στην Τουρκία ήταν και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καθώς ανέφερε αόριστα ότι Μπάιντεν – Μητσοτάκης συζήτησαν «τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι απειλές για τη δημοκρατία».
Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έθεσαν τα κρίσιμα σημεία, προϋποθέσεις για να μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα όσο και στις συνεντεύξεις του ήταν ξεκάθαρος.
Οι τρεις προϋποθέσεις που βάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:
–αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία
–όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δισ. ως αντιστάθμισμα
–ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και -προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας
«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μέχρι τότε δεν θα σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω», σημειώνουν οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Πελόζι
Στο μεταξύ, στο Αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πριν απευθυνθεί στα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνάντησε την Νάνσι Πελόζι.
«Είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο» είπε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και επανέλαβε ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα και ενέπνευσε την Αμερικανική Επανάσταση, αλλά οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης εμπνεύστηκαν με τη σειρά τους από την αμερικανική ανεξαρτησία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα και ΗΠΑ πολέμησαν μαζί σε δύο παγκόσμιους πολέμους και ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σήμερα το καλύτερό τους σημείο. «Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της η Νάνσι Πελόζι αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πηγή έμπνευσης δημοκρατικών αρχών για τους προπάτορες του αμερικανικού έθνους. Σημείωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν, χθες καλωσόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο ως ένα φίλο. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορωνοϊού, δηλώνοντας «είμαστε με τους Έλληνες».